Így nézne ki a Föld, ha az összes jég elolvadna a világon

Videó

A globális felmelegedés következtében lassan, de biztosan bolygónk képe átalakul. A femcafe.hu bemutatta, hogy nézne ki a Föld, ha az összes jég elolvadna.

Az éghajlatváltozás számos olyan következményt hoz magával, melyek visszafordíthatatlanok. A tengerszint évről évre gyorsabb ütemben emelkedik, szakemberek becslése szerint a század végére akár az egy métert is meghaladhatja a növekedés. A National Geographic 2013-ban már rámutatott, hogy ha a Földön az összes jég elolvadna, az 216 méteres változást hozna. Ez a nagymértékű módosulás drasztikusan átformálná a kontinensek rajzolatát, és számos várost "megfullasztana" - írja a Femcafe.hu.

A Business Insider korábban készített egy animációs térképet a bolygónkról, hogy miként festene a Föld arculata, ha az összes jég elolvadna. A felvételen látható, hogy a világ nagyvárosai közül számos víz alá kerülne, köztük Szentpétervár, Stockholm, Dakar, Calcutta, Shanghai, Buenos Aires, Miami és New Orleans.

A tudósok észrevettek egy új repedést az Antartktisz Larsen C jégtömbön, ami az eddigi legnagyobb, rekord méretű darab leszakadásához vezethet. A 100 mérföld hosszú vonal 2010 óta nőtt - ezt is még korábban jelentette az Egyesült Királyságban működő Project MIDAS kutatói. Ez a friss probléma már 10 kilométeres.

Adrian Luckman, a Project MIDAS vezetője azt mondta, a leszakadás "elkerülhetetlen", és annak ellenére, hogy egyelőre nem biztosak benne, pontosan mikor következik be, csodálkoznának rajta, ha nem történne meg az elkövetkezendő hónapokban. Reméljük, azért itt nem lesz Holnapután-effektus. Az viszont tény, hogy az esemény jelentősen átalakítaná az Antarktisz rajzolatát.

Címlapfotó: Youtube/ScreenShot

Admira